Courtyard House Design By Atelier Oslo

Jager House is a private residence located in Aarhus and designed by Atelier Oslo.

The home’s simplicity is reflected in its simple design, though still copiously obvious.

Courtyard House Design By Atelier Oslo Photo 2

Jager House by Atelier Oslo:

Courtyard House Design By Atelier Oslo Photo 4

“A young family set on growing summer farms – in the South of Denmark – planned long lines of desks in their glassed-in courtyard house and sought to build a slightly eccentric, impromptu writing space.

The strict regulations on the plot dictated that the architects design on a single floor – with just a few degrees on the wall – would have to be above a single rectangular table, so that the ‘minimum’ height required for the house would be 0.75m (5ft).

The height was calculated by a series of automated computer functions (computer, light, air, A3 dimensional) adjusting to changes in the position and height of the inhabitants during the programmatic month, adjusting for the shift in season and seasons, etc.
During the new month of December – the one with the onset of World War II – the height was determined by the rising sea levels of the surrounding coast. During this quarter of the disturbance, an automatic fort/ Fortress department was created. The exactstone function of the department was resolved on a bare building volume with a gabled roof, gabled frame and a terrace with steel and aluminum trellis.

The design of the interior uses few pieces and materials, and uses several textures to create a structure of order and minimalist elements of design and craftsmanship. A timber façade is designed with spruce & fir plywood. The internal skin is made of light-colored spruce and birch plywood. Tham & Videana Architects.

The entire façade is finished with white painted wood. The entire interior is white, except for the kitchen and bathrooms. The kitchen and bathroom floor is a mixture of white laminated oak & Aspen glass & Aspen slate. The gray slate walls accentuate the small spaces in the façade. The exterior as a contrast is minimized.

At the key point of the design success, there is a real north-south orientation, where all of the light is concentrated on north south faces. These resulting views are captured by fully glazed openings on all four sides of the façade. The north-south orientation additionally allows for good thermal isolation and reflects upon the house’s mass as well as its energetic nature. This also allows for solar gain as well as simplify the connection between the interior spaces and the outdoors.

The design explores the relationship between the landscape and the house. The connection is made between the inside and the outside through large openings which accentuate the permanent connection between the house and nature. In terms of materials and colours, the predominant shades are black and white. This colour palette is continued inside as an option of colour beside flowers and plants.

On both sides of the entrance and on the ground floor the patio is used as a continuous wellness area with gym and massage capabilities. Spa features are included not just for relaxation, but also for invigorating intimate spaces.

At the ground floor a bar with complimentary open shelf is set up as the connecting element between the kitchen and dining area. An elongated table with steel top, matching wooden flooring and brightly painted wood open onto a large terrace providing a wonderful opportunity to integrate the terrace into the environment, inviting the views into the social area.

The spa is open to the entire perimeter of the residence. The outdoor area comes to the surface of the pool with a Jacuzzi beside it through the expansive deck.

External materials were used to make a relatively simple box shape. White plastered facade pads, corrugated zinc cladding, insulated glass and insulated concrete walls contribute to the clean, minimal, white finish. The only exception to the monotony is the to remove the border to the terrace and to bring the garden into the house. The few pergolas to screen the entry are the only actual element to aside the front facade ensuring privacy.”

Photos by: Erieta Attali & Pygora Xázaroos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top