England House By Studio MWA

London-based architectural firm Studio MWA has designed the St Andrews House.

This two story contemporary home is located in Glouchestershire, a county in South West England, UK.

England House By Studio MWA Photo 2

St Andrews House by Studio MWA:

“The site is a large country estate, with many parks and lawns to boast. The client Brief (the client has 3 young children) stated that they wanted to maximize the beauty of the site, whilst setting up a private sanctuary for the client and their guests to enjoy the romance of their first home.

The planning formates the entrance, which is defined by a dramatic black concrete colonnade that is usually associated with clubs and shires. The front door is accessed on the first floor, it is accessed through a vertical band of glass and leads to the service areas, such as the laundry room and storage space.

The ground floor is mostly unadorned, with a blend of contemporary white and black brick, for the bedrooms, which feature features the masonry base of an original 19th century barn, and most of the first and second floors are finished with industrial laminated wood. The front doors to the ground and first floor also lead to a large garage.

The landscaping around the property is very carefully conceived, with typical skyscraper frames typical of the area. A quiet evening terrace is accessible from the lower garages and dedicated to the nights.

The building forms are abstract and informal, creating an atmosphere that is both cosy and inviting. A dynamic line is continually drawn between the building and the street. The deliberate use of deliberately over-framed windows to enhance the sense of space, and the use of transparent glass to maximise the sense of height.

The long line of indirectetrachic lines that modulates the architecture of the building, accentuates its sense of space. This is particularly so when one appreciates the informal flow of space that is the result of the courtyard and the bold use of curved glass in front and bottided glass in the back.

A large curved timber battened external screen aids in breaking up the spatial boundary, and provides privacy in the compact site, particularly while maintaining light and view enjoyment.

The planning is simple and modest, with a traditional planning arrangement stepping down into the courtyard.

Part of the legacy of the dwelling is its substantial use of materials, particularly in the garage and response to the site’s natural topography.”

Photos by: Tim Crocker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top